Konkurs kulinarny 2017
Dnia 22 września 2017 r. w Wiosce Kulinarnej w Podcierniu odbył się konkurs pt. „Nasze kulinarne dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną 2017”. W tym roku Lokalna Grupa Działania Ziemi Mińskiej zorganizowała konkurs we współpracy z Wójtem Gminy Cegłów Marcinem Uchmanem. Bardzo dziękujemy za tak owocną współpracę i pomoc w przygotowaniu finału konkursu, którego celem jest identyfikacja i promocja produktów lokalnych wytwarzanych metodami tradycyjnymi. W tej edycji zgłoszono 49 potraw w 3 kategoriach.
I tak w kategorii Barszcz regionalny, dania główne:
I miejsce zajęły „Piersi po pierzynką” w wykonaniu Renaty Parol
II miejsce zajęła „Pieczona jagnięcina w korzennej marynacie” przyrządzona przez Jadwigę Trąbicką
III miejsce zajął „Barszcz chrzanowy” w wykonaniu Elżbiety Bajszczak
W kategorii Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki:
I miejsce zajął „Szczupak faszerowany” w wykonaniu Lucyny Dworakowskiej
II miejsce zajął „Pasztet w cieście” w wykonaniu Marzanny Anny Kosieradzkiej
III miejsce zajął „Smalec z fasoli” przygotowany przez Klub Kulturalne Zacisze
W trzeciej kategorii Napoje i desery:
I miejsce zajął „Tort tradycyjny” w wykonaniu Alicji Jaworczuk
II miejsce zajęła „Szarlotka” w wykonaniu Karoliny Gańko
III miejsce zajęła „Nalewka kawowa” którą zrobił Wojciech Nowak
Konkurs ma kultywować mazowieckie tradycje kulinarne oraz podkreślić wartość produktu lokalnego – jego unikalność i oryginalność ściśle związaną z regionem, który objęty jest Lokalną Strategią Rozwoju LGD Ziemi Mińskiej.