Konkurs kulinarny – rozstrzygnięty!
Lokalna Grupa Działania Ziemi Mińskiej we współpracy z Wójtem Gminy Jakubów Panią Hanną Wocial, zorganizowała konkurs kulinarny, który odbył się 15 kwietnia 2024 r. w OSP Mistów.
🔷Konkurs został zorganizowany w ramach projektu współpracy pt. „Kultura Lokalnie Przestrzeń Inspiracji” o akronimie KULT realizowanego w ramach poddziałania 19.3„Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego PROW 2014-2020. Konkurs miał na celu identyfikację i wykreowanie produktów lokalnych wytwarzanych metodami tradycyjnymi.
🔷Motywem przewodnim konkursu była śliwka jako lokalny surowiec, które musiało stanowić jeden ze składników przygotowanej potrawy. W tej edycji zgłoszono 68
potraw w 4 kategoriach. Potrawy smakowało, degustowało i oceniało Jury w składzie: Przewodniczący – Arkadiusz Śliwa Burmistrz Sulejówka, Stanisław Smater Wiceprezes Zarządu LGD Ziemi Mińskiej, Jolanta Bąk Kierownik Powiatowego Biura ARiMR, Iwona Bieńkowska Prezes Zarządu LGD Natura i Kultura, Sylwia Jasieczek Kierownik Biura LGD Natura i Kultura.
𝗠𝗶𝗲𝗷𝘀𝗰𝗮 𝗷𝗮𝗸𝗶𝗲 𝘇𝗼𝘀𝘁𝗮ł𝘆 𝗽𝗿𝘇𝘆𝘇𝗻𝗮𝗻𝗲:
◾️W kategorii I: Zupy, dania główne
I miejsce zajął Dariusz Zalewski z potrawą ,,Królik w sosie śliwkowym”
II miejsce zajął Maciej Gujski z potrawą ,,Przysmak łowcy – pierś bażanta w sosie śliwkowym”
III miejsce zajęła Barbara Szymańska z potrawą ,,Wątróbka drobiowa ze śliwką’’
◾️W kategorii II: Przystawki
I miejsce zajęła Małgorzata Krzyżanowska z potrawą ,,Chutney śliwkowy ze swojskim chlebem”
II miejsce zajęła Leonarda Araźna z potrawą ,,Śledzie”
III miejsce zajęła Elżbieta Kwiatkowska z potrawą ,,Konfitura śliwkowa na domowym chlebie z suszoną śliwką”
◾️W kategorii III: Napoje
I miejsce zajął Dominik Górny z napojem ,,Szlachetna śliwkówka”
II miejsce zajął Mirosław Grzelakowski z napojem ,,Śliwówka”
III miejsce zajęła Katarzyna Szostak z napojem ,,Nalewka śliwkowa”
◾️W kategorii IV: Desery
I miejsce zajęła Antonina Wójcik z potrawą ,,Nutella”
II miejsce zajęła Justyna Miłaczewska z potrawą ,,Śliwka w musie”
III miejsce zajęła Halina Drzazga z potrawą ,,Ciasto miodowe ze śliwkami”
Wyróżnienia w postaci bonów po 200 zł otrzymali:
Ewelina Woźniakowska z potrawą „Pierś z kaczki w sosie śliwkowym i puree porowo kalafiorowe”
Alicja Ściechowska – Indyk ze śliwką
Marzena Więcko z potrawą „Smażone śliwki z rozmarynem”
Kinga Dębowczyk – Nadziana śliwka
Aneta Zalewska – Mocna śliwka
Olga Trąbicka z napojem „Piwo śliwkowe”
Iwona Kąca z potrawą „Śliwkowa rozkosz”
Karolina Topczewska – Ciasto ze śliwkami
◾️Pozostali uczestnicy dostali wyróżnienia upominki.
🔷Konkurs ma na celu propagowanie mazowieckich tradycji kulinarnych oraz podkreślenie wartości produktu lokalnego – jego unikalność i oryginalność ściśle związaną z regionem, który objęty jest Lokalną Strategią Rozwoju LGD Ziemi Mińskiej.
Dziękujemy wszystkim za wspaniały dzień, pełen pysznych smaków regionu!