Nasze kulinarne dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną 2016
I tak w kategorii Barszcz regionalny, dania główne:
I miejsce zajął „Królik duszony po polsku” w wykonaniu Jadwigi Trąbickiej
II miejsce zajął „Chłodnik z cielęciną” przyrządzony przez Pawła Wójcika
III miejsce zajęły „Gołąbki z kiszonej kapusty i kaszy jaglanej” w wykonaniu Lidii Sabak
W kategorii Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki:
I miejsce zajął „Schab długo dojrzewający” w wykonaniu Marii Beaty Gadomskiej
II miejsce zajęły „Tradycyjne pierogi z mięsem i grzybami” w wykonaniu Małgorzaty Krzyżanowskiej
II miejsce zajęła „Przekąska piwna z deską wędlin” przygotowana przez Halinę Gniado
W trzeciej kategorii Napoje i desery:
I miejsce zajęła „Beza z truskawkami” w wykonaniu Anny Bartnickiej
II miejsce zajęła „Nalewka z mniszka” w wykonaniu Stanisławy Justyny Abramowskiej
III miejsce zajęła „Lecznicza nalewka z dzikiej róży” w wykonaniu Pauliny Ignatowicz.
Konkurs ma uchronić przed zapomnieniem tradycje kulinarne oraz podkreślić wartość produktu lokalnego – jego unikalność i oryginalność ściśle związaną z regionem, który objęty jest Lokalną Strategią Rozwoju LGD Ziemi Mińskiej.